logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Neville Goddard – Nikoga ne mijenjate, već sebe

Neville Goddard - Nikoga ne mijenjamo, već sebe

Neville Goddard – Nikoga ne mijenjate, već sebe

Lekcija 4 – Nikoga ne mijenjate, već sebe

Neville Goddard, 1948. predavanje

 

Želja

…Želja je glavna pobuda svih akcija. Što sada želim? Moram definirati ono što želim.

Npr. recimo da želim negdje drugdje. Sada u ovom trenutku želim biti negdje drugdje. Ne moram proći kroz vrata, ne moram sjesti. Ne moram napraviti ništa drugo nego stati tamo gdje jesam i sa zatvorenim očima, pretpostaviti da stojim tamo gdje želim biti.

I tada ostanem u tom stanju dok ne dobijem osjećaj stvarnosti.

Dok sam tamo ne bih vidio svijet kao što ga sad vidim odavde. Svijet se mijenja u odnosu na mene kako ja mijenjam poziciju u prostoru.

Znači, ja stojim upravo ovdje , zatvorim oči i zamislim da vidim što bih vidio da sam tamo. Ostanem u tome dovoljno dugo dok ne osjetim da je stvarno. Ne mogu dotaknuti zidove ove prostorije odavde, ali kad zatvorite oči i postanete mirni, možete zamisliti i osjetiti da ih dodirujete.
Možete ostati tu gdje jeste i zamisliti da stavljate svoju ruku na taj zid. Da dokažete da doista stavljate ruku na taj zid, stavite ju tamo i osjetite drvo. Možete zamisliti da to radite bez da se dignete sa svojeg mjesta (opaska prevodioca – to je predavanje i Neville se obraća publici). Možete to napraviti i doista osjetiti, ako postanete dovoljno mirni i intenzivni.
Stojim tu gdje jesam i dopuštam svijetu koji želim vidjeti i u koji želim fizički ući da dođe pred mene kao da sam doista sad tamo. Drugim riječima, ja dovodim negdje drugdje – ovdje, pretpostavljajući da sam tamo.

 

Dopuštanje

Da li je to jasno?
Dopuštam da se pojavi, ne tjeram ga da se pojavi. Jednostavno zamislim da sam tamo i tada dopustim da se dogodi.
Ako želim fizičku prisutnost, zamislim ga da stoji ovdje (bilo tko – opaska prevoditelja)
Ako želite nekoga utješiti, koji je automatski osjećaj?
Da stavite ruku na tu osobu, ne možete se oduprijeti tome. Sretnete prijatelja i ruka ide sama, ili se rukujete ili mu stavite ruku na rame.
Recimo da sada susretnete prijatelja kojeg niste vidjeli godinu dana i on je prijatelj koji vam je vrlo drag. Što biste napravili? Zagrlili bi ste ga, zar ne? Ili biste stavili ruku na njega.
U svojoj imaginaciji dovedite ga dovoljno blizu da stavite ruku na njega i osjetite ga zaista stvarnim (osjetite čvrstoću materije). Ograničite djelovanje samo na to. Bit će te oduševljeni s tim što će se dogoditi. Od tog trenutka stvari će se pokrenuti. Vaše više ja bit će inspirirano, u svemu, u idejama i akciji potrebno da vas dovedu u fizički kontakt. Tako to djeluje.

 

Mamurno stanje

Svaki dan dovedem se u mamurno stanje. To je vrlo lako za izvesti. Ali navika je čudna stvar u ljudskom svijetu. Nije zakon, ali navika se ponaša kao da je najviše nesavladiv zakon na svijetu. Mi smo stvorenja navike.
Ako stvorite interval svaki dan u kojem se svaki dan stavite u stanje mamurluka, recimo u 3 sata popodne, da li znate da će te se svaki dan u to vrijeme osjećati mamurno. Pokušajte tjedan dana pa mi recite da li sam u pravu.
Sjednite s namjerom da stvorite stanje slično snu, kao da ste pospani, ali ne tjerajte mamurnost predaleko, samo dovoljno daleko da se opustite i dalje kontrolirate smjer vaših misli. Pokušajte to raditi jedan tjedan i svaki dan u to vrijeme, bez obzira na to što radite, jedva će te držati otvorene oči.
Možete stvoriti to stanje u vremenu kada znate da ste slobodni. Preporučujem da to ne shvaćate olako, zato što će vam se jako spavati, a možda to nećete željeti.

 

Molitva

Ja imam drugačiji način molitve. U tom slučaju uvijek sjednem i nađem najudobniji naslonjač s rukohvatima ili legnem ravno na leđa i opustim se u potpunosti. Neka vam bude potpuno udobno. Ne smijete biti u nikakvom položaju u kojem je tijelu neugodno.
Uvijek se stavite u poziciju u kojoj vam j najudobnije.
To je prvi korak.
Znati što želite je početak molitve.
Drugo, u svom umu stvorite jedan mali trenutak koji potvrđuje da vam se želja ostvarila.
Ja uvijek dopustim da mi um skiće po mnogim stvarima koje mogu slijediti nakon ostvarene molitve i izdvojim jednu koja je najvjerojatnija da će se dogoditi nakon ostvarenja moje želje.
Jedna jednostavna radnja poput rukovanja, zagrljaja, primitka pisma, ispisivanje čeka ili što god bi nagovijestilo da je želja ostvarena.
Nakon što ste odlučili o akciji koja bi nagovijestila da se želja ostvarila, tada sjednite u svoj lijepi, ugodni naslonjač ili lezite na leđa, zatvorite oči iz jednostavnog razloga, pomaže da potaknete stanje koje granično sa snom.

U trenutku kad osjetite ugodnu mamurnost, ili osjećaj kad vam je toliko ugodno da se možete pomaknuti, ali vam se ne da, kad možete otvoriti oči, ali vam se ne da. Kada dobijete taj osjećaj, možete biti sigurni da ste u pravom stanju za uspješnu molitvu.
U tom osjećaju lako je dotaknuti sve u tom svijetu. Uzmete jednu jednostavnu, kratku, ograničenu radnju koja predstavlja ispunjenje vaše molitve i osjetite ju ili odigrate. Što god da je, uđete u događaj kao da ste glumac u tom dijelu. Ne sjedite u pozadini i vizualizirate da to radite. Vi to doista radite.
Dok je tijelo nepokretno, zamislite da vaše više ja izlazi iz vašeg tijela i da vi doslovno glumite tu scenu.

 

Ako će te hodati, zamislite da hodate.

Nemojte vidjeti sebe da hodate, osjetite da hodate. Ako će te se penjati po stepenicama, osjetite da se penjete po stepenicama. Nemojte vizualizirati sebe a to radite, osjetite da to radite. Ako će te se rukovati, nemojte vizualizirati da se s nekim rukujete, zamislite prijatelja da stoji ispred vas i rukujte se s njim. Ali neka vam (fizičke) ruke ostanu nepokretne i zamislite da vaša viša ruka, koja je vaša zamišljena ruka, stvarno dodiruje njegovu ruku.

Sve što trebate zamisliti je da to stvarno radite.

Vi ste protegnuti u vremenu, i ono što radite, iako izgleda kao kontrolirana mašta, ustvari je stvarna radnja u višoj dimenziji vašeg bića.
Vi doista doživljavate doživljaj u četvrtoj dimenziji prije nego što ga doživite tu u trećoj dimenziji u prostoru i ne morate pomaknuti prstom da bi se to stanje ostvarilo.

 

Zahvalnost

Moj treći način molitve je jednostavno da osjećate zahvalnost.
Ako nešto želim, bilo za mene ili za nekoga drugoga, imobiliziram fizičko tijelo, tada stvorim stanje slično snu i tad u tom stanju samo osjetim sreću, osjetim zahvalnost, u tom slučaju zahvalnost predstavlja realizaciju onoga što želim.
Pretpostavim osjećaj ostvarene želje i svojim umom kojim dominira taj jedan osjećaj otiđem na spavanje. Ne moram ništa učiniti da se moja želja ostvari, zato što već je. Moj osjećaj ostvarene želje, implicira da je tako….

 

Prijevod s engleskog Ana Ilijanić Jelušić

****

Neville Goddard – Četvorica moćnih, Razmišljanje na četverodimenzionalni način

Trening manifestiranja: Prijava

Više o manifestiranju: Individualni trening i priprema za trening